Home                       Contact       Aanmelden Nieuwsbrief               InnovationHub

  Plus interview            Passionate People           Blikvangers           Video           Columns
   Innovatie
   Mobiliteit
   Nieuwe Economie
   Nieuw Organiseren

3D Printing


3D-geprinte autoband zonder lucht


Deze conceptband, genaamd Vision, is meer een wiel dat in een band geïntegreerd zit. Op die manier denkt Michelin met een product te komen dat zowel heel duurzaam als slim is. De Vision is op maat maakbaar, dat is al heel interessant, maar bovendien luchtloos, connected, oplaadbaar en volledig organisch. Een aantal van de gerecyclede biologische materialen die worden gebruikt om de band te 3D-printen: karton, blikjes, natuurlijke rubber, stukjes oude band, bamboe, papier, plastic afval, gebruikte metalen en zelfs sinaasappelschillen.
Door deze materialen te gebruiken vermindert Michelin direct ook haar ecologische footprint. Door biomimicry in te zetten bij het design, verkrijgt Michelin een zeer lichte en efficiënte structuur en door 3D-printen te gebruiken als productiemethode wordt er ook nog eens geen materiaal verspild. De honingraatstructuur lijkt op de structuur van koraal. Een stijf middengedeelte dat steeds wat zachter wordt naarmate je dichter bij de rand komt. Je kunt met de 3D-geprinte banden bovendien geen lekke band krijgen, zowel vanwege het design als door het feit dat er geen lucht in zit.

20-07-2017


Boeing test nieuwe vliegtuigmotor met 3D-geprinte onderdelen


De ontwikkeling van de nieuwe GE9X vliegtuigmotor komt inmiddels weer een stapje dichterbij. De GE9X motor is zo groot als de vliegtuigromp zelf en heeft een gigantische turbofan die gemaakt is van lichtgewicht koolstofvezel door middel van 3D-printing. Deze GE9X motor is bedoeld voor de nieuwe Boeing 777x, de grootste jet uit zijn soort. Ondanks zijn grootte is deze nieuwe motor schoner, stiller en zuiniger dan al zijn voorgangers. Naar buiten kwam in ieder geval dat dit jaar de eerste test(vlucht) plaats zal vinden. Echter zal je nog tot 2020 geduld om ook daadwerkelijk in een toestel te stappen die je met deze innovatieve motoren naar je bestemming zal brengen. De nieuwe aërodynamische motorbladen zijn gemaakt van koolstofvezel en dus veel lichter dan titanium waar normaal gesproken de bladen van worden gemaakt. Bovendien is de complete aerodynamica van de bladen verbeterd door middel van nieuwe 3D-design software. De neus van de GE9X bestaat uit slechts een onderdeel. Normaal gesproken bestaan dit soort comlexe motorneuzen er ongeveer twintig onderdelen. Door deze complexe neus uit een onderdeel te 3D-printen in chroom-cobalt poeder gaat de neus maar liefst vijf keer langer mee.
08-06-2017


Rapid Liquid Printing zonder lagen


Onderzoekers van MIT en Steelcase uit Michigan hebben een nieuwe 3D-printmethode ontwikkeld die op grote schaal kantoormeubilair moeten kunnen 3D-printen. De techniek wordt Rapid Liquid Printing genoemd en zou het mogelijk maken om binnen minuten grote objecten te maken, met gebruikmaking van materialen die normaal gesproken gebruikt worden in andere industriële processen. Het RLP-systeem lijkt heel anders dan een conventioneel 3D-printsysteem. In plaats van langzaam laag voor laag te 3D-printen, begint het RLP-proces met een grote tank vol gel. Met een nozzle die vastzit aan een CNC-machine wordt een tweedelige vloeibare polyurethaan in de gel geëxtrudeerd waarna de twee vloeistoffen samensmelten. Het 3D-geprinte object wordt vervolgens uit de gel gehaald en met water afgespoeld, daarna hoeft het niet meer uitgehard te worden.
10-04-2017


Mobiele 3D-printer die de wanden ter plekke neerzet bouwt huis in 24 uur


Het bijzondere van de woning is dat deze helemaal niet gebruikmaakt van geprefabriceerde onderdelen bij de muren en tussenwanden. Uiteraard moest het huis nog wel worden afgewerkt met vloeren, pleisterwerk, ramen, dak en inrichting. Aan materiaalkosten werd maar iets meer dan 9.500 euro uitgegeven, inclusief fundering, bedrading, vloeren en verf. Het grootste deel daarvan komt voor rekening van ramen en deuren. Volgens de maker wordt er veel bespaard in vergelijking met traditionele bouwmethoden omdat de zelfdragende muren helemaal op maat worden gemaakt, waarbij er geen kostbare tijd en materiaal verloren gaat met het op maat brengen van voorgefabriceerde bouwblokken. Andere besparingen zitten in het vervoeren en in- en uitpakken van materialen, met alle risico's die daarbij horen.
10-03-2017


3D-geprinte grafeen 10x zo sterk als staal


In het nieuwste experiment hebben wetenschappers ontdekt hoe het materiaal gevormd kan worden als een sponsachtige structuur om tien keer zoveel kracht te kunnen weerstaan als staal. De innovatie zit hem in de complexe geometrie van het object. Verschillende geometrieën en wanddiktes zijn getest en tot verbazing van de onderzoekers bleek het lichtere object tegen grotere druk te kunnen, omdat de dunnere wanden toelieten dat de structuur verder kon vervormen en uitdijen voordat hij uit elkaar spatte.

Metalen tuimelaars en nokkenaslagerkappen gefabriceerd in 3D-printing


De tuimelaars en nokkenaslagerkappen werden gefabriceerd door metaal 3D-printen en succesvol bank-getest gedurende 600 uur in een Euro 6-motor. “Het doel van dit project is om te demonstreren welk een positieve impact metaal 3D-printing heeft op de maat en het gewicht van een motor. Dit proces is in staat om het gewicht van een 4-cilindermotor terug te brengen met 120 kilo, hetgeen maar liefst 25% bedraagt,” Metaal 3D-printing opent nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van thermische motoren. Dit printproces, dat werkt door materialen laag voor laag toe te voegen, kan gebruikt worden om complexe organische vormen te creëren en tevens om de maatvoering van onderdelen te optimaliseren en het aantal assemblages te reduceren en daarmee ook het aantal componenten in de motor.
Foto: Renault Trucks

16-01-2017

Elastische botimplantaten uit 3D-printer


Ramille Shah, materiaaldeskundige en chirurg van de Northwestern University in de Verenigde Staten, heeft met haar team een inkt ontwikkeld die een nieuw soort botimplantaat vormt. Een 3D-printer gebruikt de inkt om robuuste, maar wel ultra-elastische botimplantaten te maken. Die kunnen chirurgen zo snijden en manipuleren dat ze de perfecte vorm hebben voor de patiënt. Eenmaal geplaatst, infiltreren bloedvaten de poreuze implantaten en zullen deze langzaam in een natuurlijk bot veranderen. Shahs team noemt het materiaal ‘hyperelastisch bot’ en zegt dat het een heleboel mogelijke skeletproblemen kan verhelpen. Denk daarbij aan heling van breuken, wervelreparatie en implantaten die het gezicht kunnen herstellen na een ongeluk.
Foto: Jakus et al. Science Translational Medicine (2016)

25-10-2016

3D geprinte ‘Urban Cabin’


Het ontwerp creëert luxe op een minimaal gebruiksoppervlak. Geheel geprint met zwart gekleurd bio plastic laat het verschillende types gevelornament, vorm-optimalisatie en slimme oplossingen voor warmte-isolatie en materiaal-reductie zien. De vloer en getrapte veranda zijn gecombineerd met een betonnen afwerking in een esthetisch patroon, dat doorloopt in het tuinpad. In het groen om de Urban Cabin kan je vanuit de sculpturale badkuip genieten van de zonsondergang. Het 8 m2, 25 m3 grote huis past in de zogenaamde ‘tiny house’ trend waarbij kleine woonoplossingen antwoord bieden op grote woonvraagstukken. Het ontwerp omvat een mini-veranda en binnenruimte waar een bank kan worden veranderd in een bed voor twee. 3D printtechnieken kunnen bij uitstek worden ingezet voor kleine tijdelijke woningen of in rampgebieden. Na gebruik kan het bio print materiaal geheel worden versnipperd en opnieuw geprint in een ander ontwerp.
20-8-2016

3D-print villa sterk genoeg om aardbeving van 8.0 op de Schaal van Richter te weerstaan


Het in Beijing gevestigde HuaShang Tenga printte een villa met twee verdiepingen van maar liefst 400 m2 en beweert dat het sterk genoeg is om een aardbeving van 8.0 op de Schaal van Richter te weerstaan. HuaShang Tenda heeft als eerste een heel huis in één keer geprint in plaats van onderdelen te printen en die in elkaar te zetten. Eerst bouwde het bedrijf het skelet van het huis, inclusief de buizen en pijpen voor leidingen. Daarna zetten ze een enorme 3D-printer aan het werk. Het bedrijf 3D-printte het huis met 20 ton beton. De muren zijn ongeveer 2,5 meter dik. Het bedrijf voorziet dat haar technologie gebruikt kan worden om alles te bouwen, van huizen voor boeren in landelijke gebieden tot hoge gebouwen tot huizen in ontwikkelingslanden. HuaShang Tenda gelooft dat de nieuwe technologie een revolutie kan ontketenen omdat haar 3D-geprinte huizen sneller en goedkoper gebouwd kunnen worden dan traditionele huizen.
10-8-2016

3D-geprinte golfclubs


Het Franse merk Grismont Paris combineert in haar 3D-geprinte golfclubs echt vakmanschap met luxe designs en op maat gemaakte limited editions golfclubs: Ori, Cés en Air, die zijn ontworpen door Linlin en Pierre-Yves Jacques.
De golfclubs van Grismont zijn aangepast naar de wensen van de golfer en dus per stuk uniek in zijn soort. In de eerste stap in het productieproces werkt Grismont met experts uit de traditionele wereld van clubmakers van Atelier de Golf in Parijs. Verder heeft Grismont een partnership met de École National Supérieure des Arts et Métiers de Paris (ENSAM). Zij testen met engineers de ballistics, de aërodynamica and resistentie van elke afzonderlijke golfclub. Werkelijk alle aspecten, zoals het zwaartepunt, hoe de club in de hand ligt en voelt en het gewicht worden gemeten en getest voor een ultiem resultaat. De clubs worden geprint met metaalpoeders en kunnen vervolgens worden afgewerkt in goud of koper.
16-5-2016


3D materiaal met instelbare vorm en grootte


De structuur is geïnspireerd door origami-technieken genaamd ‘Snapology’ en is gemaakt van geëxtrudeerde kubussen met 24 vlakken en 36 randen. Net zoals origami kan de kubus langs de randen worden gevouwen en van vorm veranderen. De onderzoekers konden, zowel theoretisch als experimenteel met een prototype, aantonen dat de kubus kan worden veranderd in vele verschillende vormen door bepaalde randen te vouwen.
De kubussen zijn gemaakt van zeer dunne lagen PET plastic en dubbelzijdige tape. De actuatie is gemaakt van PVC plastic. De onderzoekers plaatsten pneumatische actuatoren in de structuur die kunnen worden geprogrammeerd om de kubus van vorm en grootte te laten veranderen. Het materiaal kan overigens ook worden voorzien van allerlei andere soorten actuatoren (thermisch, elektrisch of hydraulisch). Deze ontwikkeling opent volgens Harvard University nieuwe ontwerpmogelijkheden voor makkelijk toe te passen transformeerbare structuren, bijvoorbeeld in dynamische architectuur, zoals adaptieve façades voor gebouwen en flexibele daken. Dit onderzoek heeft een nieuwe klasse van vouwbare materialen opgeleverd die ook nog schaalbaar zijn. ‘Het principe werkt van de nanoschaal tot op het niveau van meters en zou kunnen worden ingezet voor allerlei toepassingen, van chirurgische stents tot draagbare pop-upshelters bij rampen.’
14-04-2016


Metaalprinten


In Duitsland is een nieuwe metaalprinttechnologie onthuld die een enorme boost zou kunnen geven aan dit productieproces. Deze technologie wordt ook wel 3D-screenprinting genoemd en is ontwikkeld door het Fraunhofer IFAM instituut, dat in Dresden zit. Het is in staat om op grote schaal kleine metalen objecten te fabriceren met een hoger detailniveau dan andere technologieën, zoals SLM of binderjetting-poedermachines.
De voordelen van 3D-screenprinting zijn dat je er kleine, precieze en goedkope metalen onderdelen mee kunt maken, zelfs met gesloten structuren en dat ook nog met een hoge snelheid. Dit kan perfect werken voor massaproductie. Het is een nogal complexe technologie die er ongeveer op neer komt dat een pasta of een poeder geëxtrudeerd wordt uit een zeer precieze opening tussen twee blaadjes (sheets). Dit kan als laagjes worden opgestapeld en daarna gesinterd met een laser.
25-3-2016

3D-geprint bionisch oor


Wetenschappers van de Princeton University hebben een oor met ingebouwde antenne ontwikkeld die geprint kan worden met een 3D-printer en een miljoen keer beter hoort. Het namelijk kan radiofrequenties horen die een miljoen keer hoger zijn dan wat het menselijk oor kan horen.
De wetenschappers va Princeton University gaan nog weer iets verder door een volledig functionerend oor te ontwikkelen bestaande uit cellen en nanodeeltjes. Ze gebruikten hiervoor een 3d-printer die ze via internet kochten voor 1000 dollar. De cellen moesten nog wel 10 weken in een schaaltje liggen om in kraakbeenweefsel te veranderen. Het doel was vooral om een efficiente manier te vinden om cellen samen te smelten met elektronisch materiaal. Het printen van cellen gebeurde al vaker maar deze samensmelting van cellen en techniek is nieuw en resulteert in dit geval dus in een bionisch oor dat beter presenteert dan het menselijk oor.
1-3-2016

3D-geprinte pillen doen hun intrede


De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hebben hun goedkeuring gehecht aan een epilepsie-pil die door een 3D-printer is geproduceerd. Het epilipsie-middel, dat onder de merknaam Spritam zal worden verkocht, wordt door het farmaceutische bedrijf Aprecia op de markt gebracht. De nieuwe pil zou veel sneller door het menselijk lichaam opgenomen kunnen worden dan geneesmiddelen die op klassieke wijze gefabriceerd worden.
Het 3D-printen van medicijnen heeft verschillende voordelen. Zo is het mogelijk om een hoge dosis van een medicijn in de pil te stoppen, zonder dat een pil ontstaat die moeilijk te slikken is. Een ander voordeel van het 3D-printen van medicijnen is dat deze in de toekomst op maat kunnen worden geprint. Heeft een patiënt behoefte aan een grotere of kleinere dosis? Dan print je toch gewoon een pil met daarin ietsje meer of ietsje minder van de werkzame stof? De 3D-printer is hard bezig om de geneeskundige wereld voor zich te winnen. Zo worden reeds protheses en implantaten met behulp van een 3D-printer geproduceerd.
5-2-2016


Eerste 3D-geprinte scheerapparaat


Philips bestaat 125 jaar en om dat te vieren biedt Philips 125 mensen de mogelijkheid om online het ontwerp van een nieuw scheerapparaat naar eigen hand te zetten en te personaliseren. Als onderdeel van dit pilotproject heeft Philips een website gelanceerd genaamd 3DShaver waar de gebruikers kunnen kiezen tussen twee ergonomische designs voor het handvat die vervolgens zijn aan te passen naar eigen wens. Verder kunnen er nog bepaalde accessoires worden toegevoegd en zelfs een persoonlijke tekst in 3D op het scheerapparaat worden aangebracht. Vervolgens dient de order te worden geplaatst, negenennegentig euro te worden afgerekend en twee tot drie weken geduld te hebben. Als het goed is valt dan je eigen 3D-geprinte scheerapparaat in de brievenbus.
Het 3D-printen besteed Philips uit bij Shapeways, het meest bekende bedrijf als het gaat om 3D-printing en grappig genoeg ooit begon als spin-off van deze elektronicagigant uit Eindhoven.
27-1-20163D-geprinte roestvrijstalen fiets


Een team van TU Delft-studenten ontwierp en printte een roestvrijstalen frame van de fiets om het potentieel aan te tonen van deze nieuwe 3D-printmethode. De studenten bewezen de sterkte van het frame door met de fiets rond te rijden in de stad Delft. De fiets is een resultaat van een onderzoeksproject van het Industrieel Ontwerpen 3D Building FieldLab. De studenten bereikten het doel van hun drie maanden durende project, het printen van het frame van de fiets, met de hulp van MX3D in Amsterdam. "3D printen is geëxplodeerd in populariteit in de afgelopen tien jaar, maar voor printen van middelgrote tot grote schaalobjecten, zijn er zijn steeds aanzienlijke beperkingen in de technologie. Deze methode van 3D-printen maakt het mogelijk metalen voorwerpen te produceren van middelgrote tot grote schaal met bijna totale vormvrijheid."
Het Arc Bicycle team bestaat uit vijf studenten: Harry Anderson (Industrial Design, RMIT University, Melbourne), Stef de Groot (Industrieel Ontwerpen, Delft), Ainoa Areso Rossi (Civiele Techniek en Geowetenschappen, Delft), Sjoerd van de Velde (Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen, Delft), Joost Vreeken (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Delft).
22-1-20163D-geprinte vliegtuigwanden voor Airbus


In een samenwerking met Autodesk is Airbus erin geslaagd om ’s wereld’s grootste 3D-geprinte vliegtuigcabine-component te maken. Gebruikmakend van Autodesk’s generatieve ontwerpalgoritmen, maakte Airbus een nieuwe scheidingswand die het hoofdgedeelte waar de passagiers zitten scheidt van de keuken en stoeltjes van de stewardessen. Airbus noemt deze wand een ‘bionische partitie’ omdat de binnenstructuur ervan lijkt op de biologische structuren die in de natuur voorkomen.
De computersoftware heeft een structuur ontworpen die lijkt op die van natuurlijke cellen en botten en werkt met algoritmes die zorgen voor maximale sterkte en minimaal materiaalgebruik waardoor het eindresultaat én sterk én licht is. Het object dat Airbus nu ontworpen heeft, weegt 45% minder dan de huidige scheidingswanden. Als ze dit zouden toepassen in al hun vliegtuigen, zou dat op jaarbasis 465.000 ton aan CO2-uitstoot schelen, zeg maar de equivalent van 96.000 auto’s minder op de weg! 5-1-20163D-geprinte drone haalt snelheden tot 240 kilometer per uur


De drone is vervaardigd door 3D-printbedrijf Stratasys en Aurora Flight Sciences, een producent van onbemande vliegtuigen. Het toestel heeft een spanbreedte van 3 meter en komt voor 80 procent uit een 3D-printer. Alleen de straalmotor, elektrotechniek en het landingsgestel zijn apart gemaakt. Het vliegtuigje weegt slechts 15 kilo en haalt met zijn straalmotor snelheden tot 240 kilometer per uur. De drone is in een jaar ontwikkeld en in een maand gebouwd. De makers van het vliegtuig willen laten zien hoe snel je een dergelijk vliegtuig met de huidige technologie kan ontwikkelen. Het bouwproces kostte de makers de eerste keer een maand, maar dit zou de volgende keer in 2 tot 3 weken moeten kunnen. Door de manier van bouwen werden kosten sterk verminderd en volgens de ontwikkelaars werd er op bouw en design de helft van de tijd bespaard.
19-11-2015


Textiel in vorm door 4D printen

TU Delft


Een relatief nieuwe ontwikkeling in 3D-printen is de toevoeging van een vierde dimensie: tijd. Studenten van de TU Delft gebruikten deze vierde dimensie om een product te printen met origami-achtige eigenschappen, dat in de tijd verandert. Zij deden dit door met een 3D-printer een vorm te printen op een ondergrond die onder spanning staat. Dit project wordt samen met andere projecten, zoals een 3D-geprint fietsframe uit roestvrij staal en 3D-modellen van een hartafwijking verder ontwikkeld.

03-11-2015

Kingsize 3D-betonprinter

TU/e


De TU/e heeft een betonprinter in gebruik genomen waarmee objecten tot elf meter lang, vijf meter breed en vier meter hoog geprint kunnen worden. De universiteit gaat samen met de bouwindustrie kennis ontwikkelen om over een aantal jaren grensverleggende en makkelijk te recyclen betonproducten te printen. Denk bijvoorbeeld aan complete wanden, met alle voorzieningen en individuele wensen meegeprint. De betonprinter lijkt een beetje op een bovenloop-hijskraan uit een industriehal, met in plaats van een hijskabel een op een neer beweegbare en draaibare printkop voor beton. Daaraan zit, via een slang, een betonmeng- en pompinstallatie. Het geheel is computergestuurd. Het Nederlandse bedrijf ROHACO bouwde de betonprinter, de eerste van dit type en van deze afmeting in Nederland.

Lees het volledige persbericht
22-10-2015

DMLS printtechniek ofwel Direct Metal Laser Sintering


De machine bouwt het design laag voor laag op door het smelten van fijn metaalpoeder met een laser. Met deze methode kunnen extreem complexe designs geprint worden, zonder tussenkomst van andere tools. Eventuele meegeprinte steunonderdelen verwijderen, polijsten, mooi doosje erom en klaar

Met 3D-printer microkanaaltjes maken


Bionanotechnologen van Wageningen University hebben een nieuwe, goedkope manier ontwikkeld om microfluidische apparaten te produceren, zonder gebruik te maken van dure materialen of cleanroomfaciliteiten. ESCARGOT doopten ze de techniek, die gebruik maakt van een 3D-printer en legoplastic. De techniek komt erop neer dat een 3D-printer ingewikkelde kanaaltjes print van ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene), het plastic waar ook legosteentjes van worden gemaakt. Over de prints gaat het doorzichtige rubber PDMS. Als dat is uitgehard gaat er aceton overheen die het geprinte plastic oplost. Er is geen cleanroom voor nodig, het is geschikt voor cellen en bacteriën, en er kunnen zaken als verlichting, verwarmings- of koelelementen en RF-elementen in geïntegreerd worden. Ook is het goedkoop, elastisch, transparant en zonder mallen te maken. Daarnaast biedt de techniek onderzoekers nieuwe mogelijkheden.

iGEM team print laagjes van bacteriën met 3D-printer

iGEM team van de TU Delft


Met de printer van K’NEX maakt het team op een efficiënte wijze biofilms, laagjes met bacteriën. Deze kunnen dienen als testmateriaal voor onderzoek naar deze (soms) schadelijke laagjes, waarvan tandplak een bekend voorbeeld is. De iGEM-competitie is een jaarlijkse, wereldwijde studentenwedstrijd op het gebied van de synthetische biologie. Het iGEM team van de TU Delft richt zich dit jaar op het 3D-printen van biofilms, dunne laagjes met bacteriën. Het Delftse team richt zich specifiek op een snelle, reproduceerbare en goedkope manier om biofilms te printen. In de natuur produceren bacteriën, algen en schimmels deze biofilms. Ze bestaan uit laagjes micro-organismen die in clusters op een oppervlak leven, zoals bij tandplak. Binnen een biofilm is het (schadelijke) micro-organisme extra beschermd, bijvoorbeeld tegen antibiotica. De laagjes kunnen dus voorkomen dat antibiotica (of een andere stof) zijn werk doet. Biofilms zijn bovendien vaak lastig te verwijderen. Het Delftse team zal bacteriën ontwerpen (modificeren) die zich aan elkaar kunnen verbinden door zogenoemde nanowires (zeer dunne ‘draadjes’), wat noodzakelijk is om een ‘mooie’ biofilm te maken. Vervolgens worden met een 3D-printer de biofilms geproduceerd, met daarin deze bacteriën. Het doel is een goedkope, geautomatiseerde, standaardmethode te creëren voor de productie van deze biofilms. Deze kunnen dan onder meer gebruikt worden als testplatform voor onderzoek in industriële en medische toepassingen.
Foto: iGEM team geprint met eigen gemaakte bio-inkt (bacteriën in hydrogel)
18-09-2015

3D-geprinte fietsframe

Eerste ecologische en milieuvriendelijke fiets


In plaats van een standaard bewerkt metalen frame, heeft Eurocompositi een functionele proof-of-concept 3D-geprint mountainbike ontworpen die ze Bhulk doopten. Het Bhulk fietsframe is de eerste ecologische en milieuvriendelijke fiets. Het is geprint met biologisch afbreekbaar, gerecycled en recyclebaar PLA 3D-printing materiaal. Omdat het 3D-printing materiaal afkomstig is van hernieuwbare, plantaardige materialen, kan de Bhulk ofwel worden omgesmolten en omgevormd tot nieuwe 3D-geprinte voorwerpen, of gewoon worden vermalen en gecomposteerd. En om het nog groener te maken: het kost veel minder energie om een frame te 3D-printen dan het geval zou zijn om een metalen frame van de fiets met behulp van traditionele methoden te creëren, en het kost tevens minder stroom dan als het 3D-geprint zou zijn met ABS of PET-materialen. Bovendien draait Eurocompositi’s Aenimal productie-faciliteit ook nog eens op zonne-energie. Het fietsframe is ontworpen met geavanceerde parametrische 3D-modelling software en generatieve algoritmen die leidden tot unieke buisvormen en afmetingen die volgens Aenimal de vereiste stijfheid en duurzaamheid behouden. Elk deel is individueel 3D-geprint op een FDM-printer, inclusief slots en gewrichten, waardoor de montage efficiënt verloopt.
10-09-2015

Maak 3D scans met je mobiel


De app heet MobileFusion and kan geïnstalleerd worden op bijna elke smartphone en vervolgens gebruikt worden om 3D-printbare modellen te maken van een object zonder dat je andere software nodig hebt. De app gebruikt slechts de camera van je smartphone en haar processor om driedimensionale weergaven van objecten te maken. De app gebruikt een ingewikkeld en geavanceerd algoritme dat de camera van de smartphone gebruikt om meerdere foto’s te maken op dezelfde manier als hoe het menselijk oog werkt.

3D-geprinte miniatuur cirkelzaag kleiner dan een euromunt

Ontwerper Lance Abernethy


Om een cirkelzaag met draaiende onderdelen inclusief een zaagblad en een schakelaar te printen ter grootte van een 1 euro munt vergt een hoge nauwkeurigheid. Hij moest immers de losse onderdelen tot een 'werkend' apparaat assembleren. Abnernethy printte de onderdelen in PLA-kunststof met een laagdikte van 0,02 tot 0,04 mm en schaaldikte van een halve millimeter. Een paar jaar geleden was dat op de hobbyprinters nagenoeg onmogelijk. De cirkelzaag bestaat uit vier geprinte onderdelen, twee helften van de behuizing, een zaagbeugelbescherming en het cirkelzaagblad. Daarnaast gebruikte Abnernethy een miniatuur motor en een gehoorapparaatbatterij om de zaak aan het draaien te krijgen.
15-08-2015


3D-geprinte Picardie-glas-uitbreidingen

Duralex bestaat 70 jaar


Om te vieren dat de Franse glasmaker Duralex, bekend van een aantal beroemde designs van drinkglazen, 70 jaar bestaat, heeft een Parijse ontwerpstudio 70 3D-geprinte uitbreidingen ontworpen waarmee je de bekende Picardie-glazen in allerlei handige gebruiksvoorwerpen kan transformeren. Het Parijse bureau begreep dit goed en bedacht 3D-geprinte deksels, aansluitingen en andere toevoegingen die in kobaltblauw werden geprint. Mensen die gewend zijn om uit deze glazen te drinken, kunnen ze nu plotseling ook gebruiken om uit te eten, als asbak, iPhonehouder, koffiezetter, vogelvoederbak, eierdop of als potloodslijper.
03-07-2015


Nieuwe Brug voor Amsterdam uit 3D printer

Ontwerper Joris Laarman


Een initiatief van de Nederlandse startup MX3D, dat bedrijf wil met de brug laten zien wat er allemaal mogelijk is met de 'revolutionaire technologie' rond 3D-printen. MX3D werkt samen met bouwbedrijf Heijmans, dat met bouwkundige en technische kennis en ervaring bijdraagt aan de productie. Volgens Heijmans zorgen 3D-printers ervoor dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan op het gebied van vormgeving, materiaalgebruik, logistiek en veiligheid. De constructie is vormgegeven door ontwerper Joris Laarman. Volgens hem toont de brug aan dat de technologie rond 3D-printen eindelijk klaar is voor grootschalige, functionele projecten. "De symboliek van de brug is een mooie metafoor om de technologie van de toekomst met de oude stad te verbinden", zegt hij. "Het bouwwerk brengt het beste van beide werelden bij elkaar." MX3D rust 6-assige industriële robots uit met 3D-print tools en ontwikkelt software, zodat de robots metalen, kunststoffen en combinaties van materialen kunnen printen in vrijwel elke vorm. Een grote constructie of klein onderdeel, met deze techniek kan MX3D sterke, complexe structuren van duurzaam materiaal 3D-printen. Ook de gemeente Amsterdam steunt het project. Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord opent in september een bezoekerscentrum waar mensen een kijkje kunnen nemen bij het productieproces. MX3D en de Gemeente Amsterdam maken de exacte locatie waar de brug komt binnenkort bekend.
20-06-2015


3D-geprint trommelvlies

Biorobotics Institute


Omdat het trommelvlies een uniek weefsel in het menselijk lichaam is, blijft een reconstructie via een operatie met donorweefsel niet optimaal. De geluidsreceptie daarna zal altijd minder zijn dan dat voorheen het geval was. Via 3D-printing is hier nu een oplossing voor. Door het maken van steigers (zoals ook beschreven in eerdere artikelen over kraakbeen en bot printen) van copolymeren die goedgekeurd zijn voor gebruik in het menselijk lichaam, kan de celgroei van 3D-geprint weefsel gevormd en gestuurd worden. Het trommelvlies heeft een complexe structuur met collageenvezels die precies goed opgesteld staan om te reageren op geluidsgolven. Die structuur is nu repliceerbaar via 3D-printing door steigers te maken en die te combineren met stamcellen die samen uitgroeien tot een vervangend weefsel dat uniek is voor de ontvanger ervan, de patiënt.3D-geprint schubbenharnas

MIT’s Institute voor Soldier Nanotechnologies


Onderzoekers hebben met behulp van 3D-printers prototypes geproduceerd van een nieuw synthetisch materiaal dat de eigenschappen van de schubben en weefsel van vissen na-aapt. En dit zou wel eens hét materiaal van de harnassen van de toekomst kunnen zijn. Voorafgaande testen met een prototype hebben aangetoond dat de weerstand tegen penetratie van het pak 40 keer kan worden verhoogd terwijl de flexibiliteit en vrijheid om te bewegen gelijk blijft. Een ander voordeel van het materiaal is dat bij het design van het pak de ‘schubben’ om de soepelere delen van het lichaam kunnen worden gezet om bewegingsvrijheid te verbeteren.Nieuw 3D-printproces zonder ribbels

Trucje met zuurstof maakt continu printen mogelijk


In de VS is een 3D-printproces bedacht dat continu werkt in plaats van laagje voor laagje. Wat vroeger uren kostte om uit te printen is nu een kwestie van minuten, melden Joseph DeSimone en collega’s van de University of North Carolina. We hebben het over het type 3D-printer dat werkt met een vloeibare hars die uithardt onder invloed van uv-licht. Met zulke printers kun je veel fijnere details creëren dan met de gebruikelijke consumentenapparaten die gesmolten kunststof verspuiten. Als je doorzichtige hars gebruikt kun je er zelfs labs-op-een-chip mee maken met microkanaaltjes die egaal zijn. Het werkstuk hangt ondersteboven in de bak met hars, een fractie van een millimeter boven de bodem. De belichting zit ín die bodem en laat telkens de tussenliggende vloeistof stollen. Vervolgens trek je het werkstuk omhoog zodat er nieuwe vloeistof onder kan lopen, waarna dat ook weer kan worden uitgehard. Maar al die achtereenvolgende stapjes kosten heel veel tijd. DeSimone’s ‘Continuous Liquid Interface Production’, afgekort CLIP, lost dit heel eenvoudig op. Voor het lichtdoorlatende venster in de bodem van de bak gebruikt hij een kwaliteit Teflon die niet alleen uv-licht maar ook zuurstof doorlaat. En zuurstof is een prima inhibitor voor de polymerisatie van de hars. Resultaat: onderin de hars ontstaat een zuurstofrijke ‘dead zone’ waar de hars altijd vloeibaar blijft. Uitharden gebeurt pas een klein eindje daarboven. Wanneer je vervolgens het uitgeharde object langzaam naar boven trekt zuigt de ruimte daaronder zichzelf continu vol. Doordat de software traploos is zijn de beruchte ribbels aan de zijkant van je printje verdwenen.
Foto: Eiffeltoren in zes minuten, CARBON3D   Duurzaam Dossier
   In Beeld
   Innovatie Modellen

  Plusbusiness.nl
  Over Plusbusiness.nl
  InnovationHub
  Contact
  Redactie
  Uitgever
  Nettiquette
  Disclaimer
  Persberichten
  Vrijwilligers


  Specials
  Leestafel
  Zeven wetten voor
    innovatie

  Bachelor Master Prijs
  Rondetafelgesprek
  Rondvraag


  Tools
  Kaizen
  Milieubarometer
  Ladder van Lansink
  Innovatiestijlquiz


  Infographics
  Kritieke grondstoffen
  Global resources stock
    check

  Human Development
    Index

  Kondratieff-golven
  Toekomstige
    technologische
    ontwikkelingen

  Ellen MacArthur
  Categorieën
  Innovatie
  Mobiliteit
  Nieuwe Economie
  Nieuw Organiseren
  Passionate People
  Blikvangers
  Video
  Duurzaam Dossier
  In Beeld
  Innovatie Modellen
  3d Printing
  Grondstoffen Strategie
  Deeleconomie
  Integrated Reporting
  Upcycling


  Columns
  Strategische Marketing
  Crowdfunding
  Klantgedreven Innoveren
  Partnershappen
  CSR Issues
  De Consumens
  Boeiend?


  Links
  Global Innovation Index
  Sustainable Society Index
  Gemeentelijke
    Duurzaamheids Index

  Plus interview
  Jacques Pijl
  Hester Klein Lankhorst
  Suze van der Meulen
  Roland Amoureus
  Wiebrand Kout
  Ton Van ’t Noordende
  Chris Heutink
  Tom Oostrom
  Ivo de Nooier
  Theo Voskuilen
  Merijn Everaarts
  Stientje van Veldhoven
  Taco Carlier
  Karel Luyben
  Rob van Gijzel
  Jacqueline Cramer
  Bas Ruter
  Femke Groothuis
  Felix Janszen
  Frank van Ooijen
  Herman Hoving
  Ewald Breunesse
  Ton van der Giessen
  Stef Kranendijk
  Max Remerie
  Henk de Bruin
  Hans Kwaad
  Marga Hoek
  André Veneman
  Gerald Schotman
  Marco van Gelder
  Thomas Rau
  Ton van Keken
  Sander Tideman
  Ruud Koornstra

  Volg Plusbusiness.nl


  Afmelden nieuwsbrief

   Facebook

   Twitter

   LinkedIn


  Innovatie Modellen
  Stacey Martix
  Het Ansoff model
  Concurrentiestrategieën
    van Porter

  The Lean Startup methode
  Design Thinking
  Het model van Knoster
  Innovatieradar
  Strategische innovatie
  Zes denkhoeden van De Bono
  Het Belbin model
  Het Nonaka model
  Clusterradar